Grytor

GRYTOR

 

Kokosgryta med ris (6 pers):

Ingredienser: 1 burk med kokosmjölk, 2 dl crème fraiche, 2 buntar broccoli, 1 purjolök, 1 squash, 1/4 blomkål, 0,5 kg morötter, vitlök efter smak, ev. curry och chilipulver, ris, vatten.

Dela broccolin och blomkålen i bitar. Skär purjolöken i tunna strimlor. Skär morötterna i stavar. Skiva squashen. Finhacka vitlöken. Fräs allt, häll på 2,5 dl vatten, kokosmjölken och crème fraichen. Tillsätt kryddor efter smak. Låt puttra några minuter. Servera med ris.

 

Gulayergryta med ris (6 pers):

Ingredienser: 1/4 vitkål, 1 purjolök eller 2 gula lökar, 1 burk majs, kidneybönor (torkade), 0,5 kg morötter, starka korvar, ris, vatten.

Blötlägg bönorna minst (!) 10 timmar innan tillagning. Strimla vitkålen med en osthyvel, skala och hacka lökarna/purjolöken, Lägg allt i en gryta tillsammans med majsen, morötterna och bönorna. Tillsätt vatten efter behov. Koka tills kålen och bönorna är mjuka. Skiva korvarna och lägg i grytan en stund. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor (chili m.m.). Servera med ris.

 

Couscousröra (6 pers):

Ingredienser: 9 dl couscous, 1 burk champinjoner, 1 purjolök eller 1 gul lök, kidneybönor (torkade), rökt fläsk, vatten.

Blötlägg bönorna i vatten minst (!) 10 timmar innan tillagning. Koka bönorna tills de är mjuka. Hacka löken/purjolöken. Fräs lök och champinjoner. Koka upp vatten till couscousen, ta från elden och häll i couscous och salt. Låt stå ca 5 minuter, rör sedan i en klick smör. Blanda allt. Tärna fläsket och tillsätt i kåsan, kan även fräsas i samband med löken och champinjonerna.

 

Korvstroganoff med ris (6 pers):

Ingredienser: 3 lökar, 1 kg falukorv, 1 tub tomatpuré, 3 dl crème fraiche, 3 tomater, 1 dl vetemjöl, ris, vatten.

Hacka löken och skär korven i stavar eller bitar. Fräs korv och lök, tillsätt 1 dl vetemjöl och rör runt. Tillsätt tomatpuré och crème fraiche, salta och peppra och låt koka i 5 minuter. Koka riset under tiden och servera sedan med tomater.