Lägerbok Guldborgsundslejren 2005

Lägerdagbok

Guldborgssundslejren 16-24/7 2005

Alla som ville fick chansen att skriva dagbok under lägret. Några gjorde det flera gånger. Jag har medvetet inte rättat några stavfel just med tanke på den charm som de ger. Det fördes också en skadelista (se längst ner). Det hela blev hur som helt lyckat och kommer med största sannolikhet tillbaka nästa sommarläger.

Torsdagen 14/7

Efter mycket planerande var det nu dags att lasta släpet med vår gemensamma utrustning. För att vi skall få in all vår utrustning till lägerplatsen så måste den åka redan imorgon.
Tänk att det är ett halvt år sedan vi började planera att vi från Bunkeflo Scoutkår skulle åka till Guldborgsundslejren 2005.
Nu är det dags! Vi var ett blandat gäng med ledare, RS’are, en patrullscout och en junior.
Vi lyfte först ut all vår utrustning utanför kårhuset. Därefter packade vi ihop alla mindre saker i våra trälådor. Det såg faktiskt ganska välorganiserat ut. Men sen kom släpet.
– Hur ska vi få plats med allt?
Vi började diskutera var de tunga sakerna borde stå. Efter hand började det se ut att lösa sig. Det var som att lägga ett gigantiskt 3D-pussel. Vissa saker fick vi packa om, men till sist lyckades vi.

/Mats Moberg

Fredag 15/7

Tina och roverscouterna samlades på kvällen vid kårhuset för tidig avresa till Guldborgsund med materialet. Cirka halv sju gick bilen med släp iväg från John Lundvallsgatan.
Efter att ha åkt en, en ½ timme stannade vi på en rastplats för att binda fast presenningen som skyddade släpet igen, (det hade lossnat). Då fick vi syn på en stor lastbil fullastad med tält och slanor, och en massa andra scoutprylar. Så vi var ju tvungna att gå fram och hälsa.
Sen körde vi vidare och efter ett tag fick vi syn på den första skylten som pekade mot lägret.
Så kom vi tillslut fram till lägerplatsen, men vi visste inte var vårt ”underejre” låg, eller vem vi skulle bo med. Men vi kom trots allt fram till vår plats i Forandringen. Vi skulle bo ihop med Vinnderup [Vinnerup], som hade satt upp ett jättestort partytält.
Då lastade vi av släpet och började sätta upp Annas fjälltält (som vi skulle sova i första natten), och materialtältet. Dock gick det inte så bra, så vi fick fråga danskarna efter hjälp (pinsammt!).
Vi lagade kvällsmat, tände Folke (vår trädgårdstomte m. lykta) och gick och lade oss. Ganska trötta, eftersom klockan var ett på natten…

/Martin Björgell

Lördag morgon 16/7 (på lägret)

Ett härligt uppvaknande följdes av en enkel frukost bestående av mackor med mjukost – medtaget och kvar från gårdagen. Vi satte genast igång med arbetet som stod till utföras. Vi drog fram 20 slanor (rafter) och 20 extralånga. Vi hade planer för en flaggstång utgående från vindskyddet – men marken gav inte sitt godkännande. Efter flera veckors torka var marken stenhård. En förbipasserande Bobcat med borr hjälpte oss dock (tur!). Den svenska flaggan vajade sedan stolt över ett fält alldeles för representerat av Dannebrogen.

/Max Nilsson

Lördag morgon 16/7 (hemma i Sverige)

Patrull- och juniorscouter samllades på Svågertorp. När alla var där så gick vi ner för trapporna och ställde oss och vänta på tåget. Det första tåget missa vi för biljeterna hade vi inte fått än. Vi hoppar på tåget. När vi är på väg över bron så tvärbromsar tåget så att folk trillar. Sedan när vi är i tunnlen så tvärbromsar den många gånger. Sedan får vi hoppa av tåget och ta ett annat tåg. Köpenhamns flygplats. Sedan tar vi tåget till Huvudbangården och sen hoppar vi på tåget som gick hit. Sen gick vi från tågstationen hit. På vägen stanna vi och åt lunch. När vi kom fram slog vi upp vindskydden. Det var en rolig resa hit.

/Emma Olsson

Lördag eftermiddag/kväll 16/7
På eftermiddagen när vi hade kommit så satt vi och väntade, jag vet inte på vad men det kändes som om vi hade väntat i timmar. När vi hade fått alla slanor och presenningar så började vi att göra alla vindskydd. Det var jobbigt för vi visste inte hur v skulle och var vi skulle bygga dem, och sen hade gruppen hÄLGe flyttat sitt vindskydd, så det blev lite krångligt. När vi hade byggt upp vindskydden så skulle vi äta middag. Vi åt köttkotlett, arom-smör, och kokt nypotatis. Det var jätte JÄTTE gott.
Sen efter maten skulle vi på lägerbål vid den stora scenen, jag hade precis fått min mat när vi skulle iväg så jag fick präga in alla mat i munnen tills jag fick håll. Efter lägerbålet gick vi och la oss och sov. Det var en rolig dag, men lite jobbig.

/Monica Owald

Söndag 17/7

Lägerbyggardag. Vi byggde vidare i lägret. Köksplats & matplats m.m. Vi har också hälsat på Vinnderupsscouterna med hjälp av en namnlek ”…sure taer & fleskesvaet…”.
Alla har sett sig om på området. Det är JÄTTE-stort!.
Vädret är bandat. Regn, sol, blåst, sol och regn igen. Torts regnet fungerar vindskydden bra. Vi är ganska ensamma om att sova i vindskydd. De flesta (alla?) sover i tält.

/Anna Persson

Måndag 18/7

Under-lägeraktiviteter hela dagen.Vädret har varit bra. Vi har målat plakat som handlade om H.C. Andersens sagor. Juniorerna gjorde en tidningspappers-krokodil. Vi har kastat stolar och datorer (längdkast). Mat, mat och åter mat (alltid lika gott!). Vi hann också med ett dopp i ”havet”. En gyttjig upplevelse, men skön eftersom vi alla var dammiga och trötta. RS’arna spelar fin, stämningsfull musik. Mysigt!

/Anna Persson

Tisdag 19/7

Det har varit kul i dag fast inte helt. Men det mesta har varit rolig. Vi har varit på aktiviteter. Vi körde memory och annat. Vi har handlat godis och varit ine på datorn. Man fick inte spela spel men vi stjurfade i stelet det var kul. nu ska jag gå och legga mig. God natt.

/Gabriel

Tisdag förmiddag 19/7

Ja, som vanligt gick RS upp lite senare än de andra (som det ska vara alltså). God frukost och strålande morgonväder, en liten stund i alla fall, innan regnet kom igen.
Just som vi trodde att vi hade gott om tid var klockan 09.20. Vi trodde att vår aktivitet började 10.00, men det var tidigarelagt med en halvtimme, så vi hade alltså brottom!
Hursomhelst hann vi i tid till ”V7” och vår första(!) aktivitet – Risbåd… Vi bestämde oss för att göra en STOR båt som alla kunde få plats i, det slutade med att britterna intill ställde sig frågan:
– How come their’s so big?, och det blev såklart roligt att feltolka.
Sen var det bara att provsegla, men Magnus och Patrik bangade, men bra gick det.
Uttrycket ”Unskyld” myntades. Det var när en tjej? i hotpants snodde granris ur vår hög…
Trötta kom vi sedan tilbaka till lägret, slitna efter föregående natts strapatser vid Godik pumpen… men det vet vi officiellt ingenting om… =)

/Martin Björgell

Onsdag förmiddag 20/7

Idag åkte vi till Mönsklimp. På morgonen (09.30) åkte vi med bussen till Mönsklimp, det tog EN TIMME och de sa att det skulle ta 30 min. När vi kom fram började det regna!! Och när vi skulle gå till stranden så började det att regna och det var väldigt halt på trapperna ner, men när vi kom ner så var det jättefint. Havet såg ut som om det var dator gjort. Och först var det inte så kul och man hittade inget, men sen kom det en kvinna och visade oss olika stenar och fosiler som man kunde hitta. En sten hette ”Hjärte ljus”, den hade ett hål igenom. Och sen började det regna igen. Det var kul för kvinnan hade en hund och den hette Blondy. Hon var jättefin och sen gick vi upp för trapperna igen och sen åkte vi hem!

/Okänd författare

Torsdag 21/7

REGN, REGN, REGN
Många mm. har kommit från himmelen idag. Vår lägerplats blev till en lerig åker men ett snabbt initiativ räddade lägret; flis samt uppgrävda diken.
Alla var på gott humör, trots vädret. Frukost på sängen hjälpte säkert till.

/Anna Persson

Fredag förmiddag 22/7

Dagen började med en bra, men ganska solig dag. Det var segt för vissa att komma upp, men inte för andra. Vi åt frukost som vanligt och sen hade vi möte. På mötet sa Mats att vi skulle ha tävling och att den skulle börja kl. 10.30. Kl. 10.32 ungefär så sa Mats att vi hade missat den första uppgiften på ett underlägger, men det gjorde inter eftersom det var vissa som inte var färdiga och vissa som behövde gå på toa, men sen efter en halvtimme så kom vi iväg.
Den första uppgiften var att vi skulle lösa olika Morsekoder och vi kunde inte det från början men sen visade en Dansk-ledare oss. Och sen gick vi till nästa underlägger och gjorde instrument av de sakerna vi skulle ha med oss. Och gick vi till det sista underläggret före lunch och då skulle vi bygga en konstruksjon. Och sen kom Petra och Ola med lunchen. De hade gjort pasta salad med många gosaker.

/Elin Persson

Fredag eftermiddag/kväll 22/7

Efter lunch gick vi tillbaka till vårt ”torg” och gjorde halsband av burklock som hade blivit målade i underlägernas färger. Efter det gick vi alla bort till stora scenen, där vi skulle ta på oss våra distriktsscarfar på huvudet. Sen ställde vi oss i en stor tårta med alla 8 underlägrens färger. Två gubbar stod och sjöng samtidigt som de tog ett flygfoto på hela kalastårtan (det fotot har jag inte sett röken av). Efter det gick vi tillbaka till vårt läger, och alla gjorde vad de brukar göra på läger, i stort sett ingenting. Vi åt kvällsmat m.m. och gick iväg till det utländska lägerbålet, där i stort sett alla som inte var danskar deltog. Vi tittade på RS’arna som sjöng ”Kung av Sand”, japansk traditionell dans, USA:s historia och diverse ting. Vi smakade också på finsk näringsdryck som smakade pekka. Efteråt gick några av oss iväg till amerikanarnas ”fest”, men eftersom det inte var nåt drag där så gick vi vidare. Detta var väldigt osmart, eftersom de senare lär ha sprutat eld och annat krafs. Väl tillbaks i lägret gick vi och la oss och så var denna dagen i regniga Danmark slut.

/Emil

Här slutar dagboken. Tyvärr var det igen som skrev de två sista dagarna i allt upplopp när lägret skulle rivas. Kanske r det någon som har allt färskt i minnet som känner för att komplettera med lördagens lägerrivning och söndagens resa hem.

Skadestatistik:

18/7 Albin – Skadad fot. Gabriel – Sår i ryggen. Eric – 2ggr ”tältspikstrillning”.
19/7 Emma – Skärsår i benet och i handen. Martin T. – Sår i gommen.
22/7 Martin B. – Skrapsår, knä. Gabriel – Slana i huvudet. Henrik – Stort sår på smalbenet.

”Vinnare” är Emma med dubbla skärsår, Gabriel som ständigt var otursföljd samt Eric med dubbla kullerbyttor på en dag…