Recept

Gröt

Havregrynsgröt (6 pers):

Ingredienser: 9 dl Havregryn, 1,5 tsk salt, 1,8 l vatten.

Blanda ner grynen och saltet i vattnet och koka upp under omrörning tills önskad konsistens uppnås. Koktid ca 3 min. Serveras med mjölk och socker (och sylt).

Råggröt (6 pers):

Ingredienser: 5 dl rågflingor, 5 dl havregryn, 1,5 tsk salt, 2 l vatten.

Blanda ner flingorna, grynen och saltet i vattnet och koka upp under omrörning tills önskad konsistens uppnås. Koktid ca 3 min. Serveras med mjölk och socker (och sylt).

Krossgröt (6 pers):

Ingredienser: 4 dl vetekross, 4 dl rågkross, 1 dl havregryn, 1,5 tsk salt, 1,8 l vatten.

Lägg krossen i blöt över natten (eller ca 10 timmar innan). Blanda ner alla ingredienser i vattnet och koka upp under omrörning tills önskad konsistens uppnås. Koktid ca 5 min. Serveras med mjölk och socker (och sylt).

Soppor

Äpplesoppa (6 pers):

Ingredienser: torkade äpplen, 1 citron, 4 msk potatismjöl, socker efter smak, 1 bit kanel, 3 l vatten.

Tvätta, skala och tärna citronen. Tärna äppelbitarna. Koka i 2,7 l vatten tillsammans med kanelen tills frukten är mjuk. Vispa ner potatismjölet i 3 dl kallt vatten och rör ner i soppan. Koka upp och tillsätt socker efter smak.

Citrussoppa (6 pers):

Ingredienser: 1 citron, 1 lime, 1 apelsin, 1 pkt russin, 4 msk potatismjöl, socker efter smak, 1 bit kanel, 3 l vatten.

Tvätta, skala och tärna citronen. Koka i 2,7 l vatten tillsammans med kanelen och russinen tills frukten är mjuk. Vispa ner potatismjölet i 3 dl kallt vatten och rör ner i soppan. Koka upp och tillsätt socker efter smak.

 

Fruktsoppa (6 pers):

Ingredienser: 1-2 pkt torkad frukt, 1 citron eller lime, 4 msk potatismjöl, 1 bit kanel, 3 l vatten.

Tvätta, skala och tärna citronen. Tärna frukten. Koka i 2,7 l vatten tillsammans med kanelen tills frukten är mjuk. Vispa ner potatismjölet i 3 dl kallt vatten och rör ner i soppan. Koka upp och tillsätt socker efter smak.

 

Ärtsoppa (30 pers):

Ingredienser: 3 kg gula ärtor, 6 tsk salt, 3 st purjolökar, 1,5 kg morötter, 12 grönsaksbuljongtärningar, timjan, senap, rökt fläsk, vatten.

Blötlägg ärtorna i 12 timmar innan tillagning. Häll av blötläggningsvattnet. Häll i 7,5 l nytt vatten, tillsätt salt, strimlad purjolök och morötter i bitar. Koka under omrörning tills ärtorna är mjuka. Koktid ca 1,5 timmar. Tillsätt buljongtärningar och timjan mot slutet. Tärna fläsket och lägg direkt i kåsan. Avnjut med senap.

Grytor

Kokosgryta med ris (6 pers):

Ingredienser: 1 burk med kokosmjölk, 2 dl crème fraiche, 2 buntar broccoli, 1 purjolök, 1 squash, 1/4 blomkål, 0,5 kg morötter, vitlök efter smak, ev. curry och chilipulver, ris, vatten.

Dela broccolin och blomkålen i bitar. Skär purjolöken i tunna strimlor. Skär morötterna i stavar. Skiva squashen. Finhacka vitlöken. Fräs allt, häll på 2,5 dl vatten, kokosmjölken och crème fraichen. Tillsätt kryddor efter smak. Låt puttra några minuter. Servera med ris.

 

Gulayergryta med ris (6 pers):

Ingredienser: 1/4 vitkål, 1 purjolök eller 2 gula lökar, 1 burk majs, kidneybönor (torkade), 0,5 kg morötter, starka korvar, ris, vatten.

Blötlägg bönorna minst (!) 10 timmar innan tillagning. Strimla vitkålen med en osthyvel, skala och hacka lökarna/purjolöken, Lägg allt i en gryta tillsammans med majsen, morötterna och bönorna. Tillsätt vatten efter behov. Koka tills kålen och bönorna är mjuka. Skiva korvarna och lägg i grytan en stund. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor (chili m.m.). Servera med ris.

 

Couscousröra (6 pers):

Ingredienser: 9 dl couscous, 1 burk champinjoner, 1 purjolök eller 1 gul lök, kidneybönor (torkade), rökt fläsk, vatten.

Blötlägg bönorna i vatten minst (!) 10 timmar innan tillagning. Koka bönorna tills de är mjuka. Hacka löken/purjolöken. Fräs lök och champinjoner. Koka upp vatten till couscousen, ta från elden och häll i couscous och salt. Låt stå ca 5 minuter, rör sedan i en klick smör. Blanda allt. Tärna fläsket och tillsätt i kåsan, kan även fräsas i samband med löken och champinjonerna.

 

Korvstroganoff med ris (6 pers):

Ingredienser: 3 lökar, 1 kg falukorv, 1 tub tomatpuré, 3 dl crème fraiche, 3 tomater, 1 dl vetemjöl, ris, vatten.

Hacka löken och skär korven i stavar eller bitar. Fräs korv och lök, tillsätt 1 dl vetemjöl och rör runt. Tillsätt tomatpuré och crème fraiche, salta och peppra och låt koka i 5 minuter. Koka riset under tiden och servera sedan med tomater.

Pasta

Tortellini med ostsås (6 pers):

Ingredienser: tortellini för 6 (se paket), 2 lökar, 2 burkar champinjoner, ost efter smak, 1/2 l mjölk, 2 msk vetemjöl, vatten.

Koka tortellinin enligt paketet. Hacka löken och fräs den och svampen en kort stund, rör i några matskedar vetemjöl. Häll ner mjölken i en gryta och tillsätt löken och champinjonerna, och koka under noggrann omrörning en stund. Smula ner osten i såsen, låt koka upp. Salta och peppra, servera tortellinin.

 

Ädelmakaroner med päron (6 pers):

Ingredienser: 1 kg makaroner, 1 purjolök, 1 burk champinjoner, 150 g ädelost, vitlök efter smak, 1/2 l mjölk, vatten, 2 päron.

Koka makaronerna. Hacka löken och fräs med champinjonerna. Tillsätt mjölken. Blanda i osten och låt den smälta, red vid behov. Servera med päronklyftor/bitar.

Övrigt

Lappskojs (6 pers):

Ingredienser: potatismospulver (för 8 pers), 2 lökar, 2 pkt renskav, lingonsylt. (för vegetarisk kan köttet bytas mot kidneybönor).

Laga moset enl. portionstabell i en gryta. Krydda med salt, peppar och en klick smör. Hacka och bryn löken och skär renköttet i små bitar. Blanda ihop allt i grytan, alternativt för sig och blanda i kåsan. Avnjut med lingonsylt.