Soppor

SOPPOR

Äpplesoppa (6 pers):

Ingredienser: torkade äpplen, 1 citron, 4 msk potatismjöl, socker efter smak, 1 bit kanel, 3 l vatten.

Tvätta, skala och tärna citronen. Tärna äppelbitarna. Koka i 2,7 l vatten tillsammans med kanelen tills frukten är mjuk. Vispa ner potatismjölet i 3 dl kallt vatten och rör ner i soppan. Koka upp och tillsätt socker efter smak.

Citrussoppa (6 pers):

Ingredienser: 1 citron, 1 lime, 1 apelsin, 1 pkt russin, 4 msk potatismjöl, socker efter smak, 1 bit kanel, 3 l vatten.

Tvätta, skala och tärna citronen. Koka i 2,7 l vatten tillsammans med kanelen och russinen tills frukten är mjuk. Vispa ner potatismjölet i 3 dl kallt vatten och rör ner i soppan. Koka upp och tillsätt socker efter smak.

 

Fruktsoppa (6 pers):

Ingredienser: 1-2 pkt torkad frukt, 1 citron eller lime, 4 msk potatismjöl, 1 bit kanel, 3 l vatten.

Tvätta, skala och tärna citronen. Tärna frukten. Koka i 2,7 l vatten tillsammans med kanelen tills frukten är mjuk. Vispa ner potatismjölet i 3 dl kallt vatten och rör ner i soppan. Koka upp och tillsätt socker efter smak.

 

Ärtsoppa (30 pers):

Ingredienser: 3 kg gula ärtor, 6 tsk salt, 3 st purjolökar, 1,5 kg morötter, 12 grönsaksbuljongtärningar, timjan, senap, rökt fläsk, vatten.

Blötlägg ärtorna i 12 timmar innan tillagning. Häll av blötläggningsvattnet. Häll i 7,5 l nytt vatten, tillsätt salt, strimlad purjolök och morötter i bitar. Koka under omrörning tills ärtorna är mjuka. Koktid ca 1,5 timmar. Tillsätt buljongtärningar och timjan mot slutet. Tärna fläsket och lägg direkt i kåsan. Avnjut med senap.